در این نوشته می خوانید:
چگونه چیزی که میخوریم بر سلامت دهان و دندان ما تأثیر میگذارد.
دشمنی دیرینه قند و دندان
خبر خوب آن است که یک رژیم غذایی سالم هم برای بدن شما مفید است، هم برای لبخند شما. در حقیقت هم هرآنچه میخورید و هم تعداد دفعات مصرف آن میتواند مستقیماً تأثیر زیادی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد. پس درحالیکه یک رژیم غذایی متعادل مملو از ویتامینها و مواد معدنی میتواند اثرات مثبتی داشته باشد، غذاها و نوشیدنیهایی نیز وجود دارند که باید از آنها اجتناب کنید.
یکی از بزرگترین خطرات برای سلامت دهان و دندان شما قند است.
شکر قاتل!
شکر به دندانهای شما آسیب میرساند و باعث پوسیدگی دندان میشود. باگذشت زمان، این اغلب منجر به پرکردن یا حتی کشیدن دندان میشود. بهترین راه برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از شکر، محدودکردن میزان قندی است که میخورید یا مینوشید. همچنین تعداد دفعاتی که در طول روز در معرض قند قرار میگیرید هم مهم است. آن را محدود کنید.
این بدان معنی است که مصرف شکر را در وعدههای غذایی محدود نگه دارید. خوردن شکر در بین وعدههای غذایی یکی از بزرگترین خطرات برای دهان شماست. این باعث تجمع باکتریهای پلاک میشود و به دهان شما فرصت بهبودی نمیدهد.
فرمول کلی
خب بگذارید یک فرمول کلی و اصولی به شما بدهیم! اگر بهجای 7 تا 10 میان وعده، سه وعده غذایی در روز بخورید، برای دندانها و سلامت عمومی بهتر است. اگر هم بین وعدههای غذایی نیاز به میان وعده دارید، غذاهایی را انتخاب کنید که قند ندارند. به یاد داشته باشید که حتی میوههای تازه هم حاوی اسیدهایی هستند که میتوانند دندانهای شما را فرسایش دهند. بااینحال، اینها فقط در صورتی به دندانهای شما آسیب میزند که مقدار زیادی از آن را بخورید و در خوردن آنها زیادهروی کنید. سعی کنید میوههای خشک زیادی مصرف نکنید، چونکه قند زیادی دارند.
اگر میوه را بهعنوان میان وعده میخورید، سعی کنید بعد از آن چیزی قلیایی مانند پنیر بخورید. تنقلات خوش طعم بهتر است، مانند سبزیهای خام.
کووید 19 و میان وعده ها
شوربختانه از ابتدای همهگیری کووید 19، دادههای بنیاد بهداشت دهان و دندان نشان میدهد که ماندن در خانه منجر به افزایش تعداد دفعات خوردن میان وعدهها در ۳۸ درصد از بزرگسالان بریتانیایی شده است. یعنی یک نفر از هر سه نفر دچار این افراط شدهاند. نکتهٔ حائز اهمیت تر اینکه در طول این مدت، مصرف این میان وعدهها در بزرگسالان جوانتر نیز به طور قابلتوجهی افزایشیافته است. تقریباً دو نفر از هر سه نفر (61٪) زیر 35 سال اذعان دارند که در حال حاضر بیشتر در بین وعدههای غذایی، غذا میخورند.
مصرف میان وعده در میان خانوادههایی که فرزندان کوچکتر دارند نیز افزایشیافته است. هفت خانواده از هر ده خانواده (70 درصد) با کودکان زیر پنج سال، مصرف تنقلات بیشتری را در خانه گزارش کردهاند. این در مقایسه با کسانی که با کودکان زندگی نمیکنند بیش از دو برابر است.
خانه نشینی و میان وعده ها
پس اهمیت خانهنشینی و رعایت مصرف میان وعدهها را جدی بگیرید و کمتر سراغ هله-هولههایی بروید که برای دندان و دهانتان مضر است و یا پروتکلهای بهداشت و دندان را به طور سختگیرانهای پس از هر بار مصرف رعایت کنید.
برای انجام مشاورههای درمانی و دریافت توصیههای دهان و دندان به مطب دکتر فاطمه سمیعی زاده متخصص ارتودنسی در قزوین بیایید و درمانهای ارتودنسی را در زمان کودکی انجام دهید و برای پرهیز از درمانهای گرانقیمت و پردردسرتر، آن را به سنین میانسالی موکول نکنید.
خانم دکتر فاطمه سمیعی زاده، از متخصصین مجرب در حوزه دهان و دندان و ارتودنسی در قزوین هستند.