در این نوشته می خوانید:
- 1 فلوراید چیست؟
- 2 آیا شما هم به فلوراید نیاز دارید؟
- 3 فلوراید چکار می کند و چطور این کار را انجام می دهد؟
- 4 چه افرادی نیاز به فلوراید اضافی دارند؟
- 5 شما چقدر فلوراید نیاز دارید؟
- 6 مزایای فلوراید برای سلامت دندان ها
- 7 فلوراید مورد نیاز بدن را چگونه می توان تأمین کرد؟
- 8 آیا فلوراید عوارض جانبی هم دارد؟
- 9 فلوراید در طول درمان ارتودنسی
- 10 پیش ما بیایید
در اوایل قرن بیستم محققان به ارتباط بین سلامت دندان ها و فلوراید پی بردند. به همین دلیل جوامع مختلف اقدام به فلورایده کردن آب های شرب شهری کردند، اما واقعاً فلوراید چیست و چه نقشی در سلامت دندان ها دارد؟
فلوراید چیست؟
فلوراید ماده ای معدنی است که در نمک، آب تازه، خاک، و غذاهای متعددی یافت می شود. در ارزیابی نقاط ضعف و قوت فلوراید برای دندان ها، محققان و دندانپزشکان دریافته اند که فلوراید تأثیرات مثبت زیادی روی سلامت دندان ها دارد، زیرا دندان ها را در برابر پوسیدگی مقاوم می نماید. این ماده علاوه بر پیشگیری از پوسیدگی دندان ها می تواند حتی آن را معکوس نیز نماید.
اهمیت تأمین این ماده در طول درمان ارتودنسی چند برابر می شود، زیرا بواسطه وجود براکت ها یا دیگر ابزارهای ارتودنسی روی دندان ها، آنها به محلی مناسب برای پنهان شدن ذرات و مواد مضر روی دندان ها تبدیل می شوند که احتمال پوسیدگی و ایجاد حفره های دندانی را چند برابر می کند. به همین دلیل باید سعی شود در طول درمان ارتودنسی فلوراید به صورت موضعی نیز اعمال شود.
تحقیقات زیادی در سراسر دنیا مؤید این مطلب هستند که استفاده صحیح از فلوراید در دندانپزشکی یکی از موفقیت آمیزترین ابزارهای پیشگیرانه در تاریخچه مراقبت های سلامتی هستند. تحقیقات گسترده ای که بیش از 50 سال در سراسر دنیا انجام شده اند نشان دهنده تأثیرگذاری و بی خطر بودن فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان هستند.
وقتی که فلوراید مصرف می شود، در طول شکل گیری دندان ها به بخشی از ساختارهای دندان تبدیل می شود. بعلاوه، محافظت موضعی ایجاد می نماید. وقتی فلوراید مصرف می شود پیوسته درون بزاق و اطراف دندان ها باقی می ماند. این ابزار پیشگیرانه بویژه برای جمعیت زیادی که در حال ورود به دوران سالخوردگی خود هستند ضروری است، زیرا آنها مستعد بیماری دندانی مرتبط با افزایش سن مانند پوسیدگی ریشه دندان هستند.
آیا شما هم به فلوراید نیاز دارید؟
فلوراید در حال حاضر در بسیاری از خمیر دندان ها یافت می شود. اگرچه به نظر مقامات امر سلامت فلوراید یک ماده پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان محسوب می شود، اما گاهی اوقات شنیده ایم که حامیان و تولید کنندگان خمیر دندان های “طبیعی” ابراز می دارند که خمیر دندان های فاقد فلوراید نیز از بروز پوسیدگی پیشگیری می کنند. اما متخصصان دندانی موافق نیستند. مسواک زدن دندان ها به تنهایی موجب توقف پوسیدگی دندان ها نمی شود. دندان ها نیاز به فلوراید دارند.
فلوراید چکار می کند و چطور این کار را انجام می دهد؟
فلوراید نه تنها از دندان ها در برابر پوسیدگی محافظت می کند، بلکه به کاهش پوسیدگی مینای دندان که به اسید مربوط می شود نیز کمک می کند. برخی غذاهای اسیدی خاص مانند سس سالاد، آبمیوه ها، و گوجه هستند که روزانه موجب حل شدن مینای دندان ها می شوند.
کودکان و افراد بزرگسال باید دندان های خود را دو مرتبه در طول روز و هر بار به مدت دو دقیقه مسواک بزنند تا به پیشگیری از خوردگی با اسید کمک کند. شما می توانید با استفاده از محصولات فلورایده در کارهای بهداشت دهانی که روزانه انجام می دهید، در برابر حملات اسیدی به دندان های خود مقابله نمایید.
چه افرادی نیاز به فلوراید اضافی دارند؟
ممکن است شما نیاز به فلوراید اضافی داشته باشید اگر:
- داروی تجویزی خاصی مصرف می کنید.
- تحلیل لثه دارید.
- کارهای ترمیمی انجام داده اید.
- تحت درمان ارتودنسی قرار دارید.
- دندان های حساس دارید.
- تحت پرتو درمانی قرار دارید.
وضعیت های مختلف ممکن است نیاز به محافظت بیشتر فلوراید داشته باشند، از جمله:
- مصرف داروهای تجویزی خاص: برخی داروهای تجویزی موجب کاهش ترشح بزاق و منجر به خشکی دهان می شوند. کاهش بزاق می تواند خطر بروز پوسیدگی های دندانی را بالا ببرد.
- داشتن تحلیل لثه: تحلیل لثه در افراد بزرگسال شایع تر است و به سطوحی از ریشه دندان گفته می شود که بافت لثه روی آنها از بین رفته است. این قسمت ها نرم تر از مینای سخت بالای دندان های شما هستند. که باعث می شود آنها مستعد پوسیدگی شوند.
- ترمیم های دندانی: اغلب افراد بزرگسال نیاز به ترمیم های دندانی مانند بریج ها یا روکش ها دارند. فلوراید به محافظت از حاشیه های این ترمیم های دندانی کمک می کنند، و در نهایت از سرمایه گذاری شما محافظت می کند.
- تحت درمان ارتودنسی بودن: بسیاری از افراد بزرگسال این روزها در پی درمان ارتودنسی با بریس ها هستند. بریس ها چالشی برای حفظ بهداشت دهانی خوب هستند. فلوراید دندان های شما را محکم و به دور از حفره های دندانی حفظ می کند، حتی زمانی که ابزارهای ارتودنسی مانعی پیش روی شما هستند.
- داشتن دندان های حساس: علاوه بر این، فلوراید به مشکل افزایش حساسیت دندان ها نیز کمک می کند. غذاها و نوشیدنی هایی که اسیدی بالایی دارند، افزایش استفاده از محصولات سفید کننده و تحلیل لثه، همگی می توانند موجب حساسیت دندان ها شوند. با انجام فلوراید تراپی می توان به معدنی سازی مجدد مینای دندان ها و کاهش حساسیت دندان ها کمک کرد.
- قرار گرفتن تحت پرتو درمانی: افرادی که تحت پرتو درمانی های مرتبط با سرطان قرار می گیرند، نیز می توانند از مزایای اعمال موضعی فلوراید بهره مند شوند. پرتو درمانی موجب آسیب به غدد بزاقی می شود، در نتیجه ترشح بزاق کاهش پیدا می کند. بزاق شما مانند مانعی بین دندان ها و غذاها و نوشیدنی هایی عمل می کند که شما مصرف می کنید. و باز هم باید اشاره کنیم، وقتی بزاق شما کاهش پیدا می کند، تا میزان زیادی می تواند خطر بروز پوسیدگی های دندانی را افزایش دهد.
دندان های کودکان نیز نیاز به مقاوم سازی مینای دندان با فلوراید دارند که به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می کند. به همین دلیل است که دندانپزشکان اغلب پس از پاکسازی های دندانی روتین، مستقیماً فلوراید را به صورت موضعی روی دندان ها اعمال می کنند.
شما چقدر فلوراید نیاز دارید؟
گرچه فلوراید برای دندان های شما مهم است، اما مقدار زیاد آن نیز خوب نیست. شما می توانید با مرکز بهداشت و سلامت یا با اداره آب منطقه زندگی خود تماس بگیرید تا بفهمید چه مقدار فلوراید در آب آشامیدنی شما وجود دارد. اگر چاه دارید، با بردن نمونه آب آن به مرکز بهداشت منطقه می توانید از آنها بخواهید میزان فلوراید آن را اندازه گیری کنند تا به شما بگویند آیا مقدار فلوراید موجود در آب شما کافی است یا باید از منبع دیگری آن را تکمیل نمایید.
مقدار فلوراید توصیه شده در هر لیتر آب آشامیدنی شهری 7/0 میلی گرم است. نظارت با دقت، و تجهیزات قابل اعتماد کمک می کنند سطوح فلوراید ثابت بمانند. حداکثر میزان قابل قبول غلظت فلوراید برای آب آشامیدنی 5/1 میلی گرم در لیتر است. خواه فلوراید به آب افزوده شود یا به طور طبیعی در آن وجود داشته باشد، میزان فلوراید نباید از این محدوده فراتر رود.
قبل از آنکه هر بیمار یا هر جامعه ای به روش خاص دریافت فلوراید روی بیاورد، باید میزان در دسترس بودن فلوراید از منابع دیگر مد نظر قرار بگیرد. این بویژه برای کودکان زیر شش سال مهم است، گروهی که قرار گرفتن در معرض فلوراید بیش از مقدار توصیه شده برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، ممکن است منجر به فلورزیس (فلور زدگی) دندان های آنها شود. فلوراید یکی از اقدامات سلامتی ضروری در حفظ بهداشت دهان است، به شرطی که افراد به دقت مراقب فلورایدی که روزانه دریافت می کنند باشند.
مزایای فلوراید برای سلامت دندان ها
طی سال های گذشته، در اکثر جوامع مسئولین بهداشت و سلامت مراقب مقدار فلوراید موجود در آب های آشامیدنی بوده اند. تحقیقات گسترده ای که طی چند قرن صورت گرفته اند نشان می دهند فلورایده کردن آب روشی مؤثر، بی خطر، و کم هزینه برای بهبود سلامت دهان در همه افراد و در همه سنین است.
تحقیقات نشان می دهند کودکانی که آب فلورایده می نوشند، احتمالاً بالای 35 درصد کمتر از کودکان دیگر که آب بدون فلوراید مصرف می کنند پوسیدگی دندان دارند. کودکانی که آب فلورایده می نوشند دندان های محکم تری دارند و وقتی به سن بزرگسالی می رسند، تعداد کمتری از دندان های آنها افتاده است و حفره های دندانی کمتر هم دارند. مقادیر اندک فلوراید کاملاً بی خطر است و مزایای زیادی برای سلامت بدن دارد.
فلوراید مورد نیاز بدن را چگونه می توان تأمین کرد؟
در سراسر دنیا، فلوراید به صورت طبیعی وجود دارد. غذاها و آب تا حدودی حاوی آن هستند، بنابراین همه افراد هر روز مقداری فلوراید هضم می کنند. علاوه بر این، مقداری هم به آب آشامیدنی افزوده می شود تا به عنوان یک اقدام بهداشتی عمومی، مقدار آن به سطح قابل قبولی برسد. تأمین کنندگان آب شرب شهری باید میزان فلوراید را بررسی کنند. آنها باید نتایج این تست ها را در اختیار عموم قرار دهند.
خمیر دندان ها و دهانشویه ها
دندانپزشکان و ارتودنتیست ها استفاده از دهانشویه ها و خمیر دندان های فلورایده را برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها حمایت می کنند. اگر مسواک زدن از سنین پایین آغاز شود، از تجمع باکتری هایی که اساساً مسئول حفره های دندانی هستند کاسته می شود.
دندان های کودکان زیر 3 سال باید توسط یک فرد بزرگسال مسواک زده شوند. استفاده از خمیر دندان های فلورایده در این گروه سنی با خطراتی همراه است، باید با یک دندانپزشک مشورت کنید تا بفهمید آیا کودک شما تا زمانی که به سن 3 سالگی برسد در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارد. کودکان بین 3 تا 6 سال نیز یک فرد بزرگسال باید در مسواک زدن به آنها کمک کند. آنها باید تنها به اندازه یک نخود خمیر دندان استفاده کنند.
دهانشویه های فلورایده می توانند توسط افرادی که “در معرض خطر قرار دارند” بر اساس نیازهای خاص آنها به عنوان یک اقدام پیشگیرانه مؤثر مورد استفاده قرار بگیرند.
مکمل های فلوراید
مکمل های فلوراید مانند قرص های مکیدنی، قرص های جویدنی، یا قطره ها برای بسیاری از افراد توصیه نمی شوند. اما، متخصصان دهان و دندان مکمل های فلوراید را برای بیمارانی تجویز خواهند کرد که در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارند و در مناطقی زندگی می کنند که آب آنها فلورایده نیست، و نمی توانند فلوراید را در اشکال دیگر مانند خمیر دندان دریافت کنند. لازم است آنها ابتدا یک شرح جامع از فلوراید دریافتی آنها کامل کنند.
آیا فلوراید عوارض جانبی هم دارد؟
گرچه فلورایده کردن آب شرب به خاطر فوایدی که برای سلامت دهان دارد شناخته شده است، اما هنوز در برخی جوامع موجب ایجاد اختلاف نظراتی شده است. وقتی یک اقدام عمومی برای سلامت نگران کننده و گیج کننده است، کاری که باید انجام داد این است که تحقیق کرد تا به حقیقت دست یافت.
بررسی تحقیقاتی که روی این موضوع مانور داده اند
مشخص کرده است اگر کودک نیاز به فلوراید داشته باشد، دندانپزشک اطفال باید مصرف مکمل ها را توصیه نماید. اما مصرف آنها باید تنها بر اساس تجویز و دستور دندانپزشک صورت بگیرد. مکمل ها را دور از دسترس کودکان نگه دارید. مقدار زیاد فلوراید می تواند موجب ایجاد لکه روی دندان های کودک شود و حتی سمی نیز باشد- این به وزن کودک شما بستگی دارد. برای کودکان 3 ساله، 500 میلی گرم فلوراید می تواند کشنده باشد، این مقدار برای کودکان کوچکتر کمتر است. همه محصولات فلورایده مانند خمیر دندان ها و دهانشویه ها را دور از دسترس اطفال نگه دارید.
فلوراید برای دندان های شما مفید است. با این حال، وقتی مقدار زیادی فلوراید مصرف می کنید، می تواند برای سلامت شما عوارض جانبی داشته باشد- فلوروزیس دندانی و فلوروزیس اسکلتی.
فلوراید در طول درمان ارتودنسی
فلورایدی که در مطب ارتودنسی یا دندانپزشکی استفاده می شود قوی تر و غلظت آن بالاتر از فلوراید موجود در خمیر دندان ها و دهانشویه هایی است که از داروخانه ها و فروشگاه ها قابل خریداری هستند. اگر دندانپزشک شما نوعی محصول فلورایده تجویز کند، معمولاً تنها چند دقیقه طول می کشد تا پس از پاکسازی و
جرمگیری های معمول روی دندان ها اعمال شود. وقتی اعمال شد نیز توصیه می شود بیمار به مدت 30 دقیقه از خوردن یا نوشیدن هر چیزی خودداری نماید تا به دندان ها اجازه داده شود فلوراید را جذب نماید.
توصیه می شود افرادی که تحت درمان ارتودنسی با ابزارهای ثابت قرار دارند، هر 6 یا 8 هفته یک مرتبه فلوراید تراپی موضعی را انجام دهند. خبر خوب اینکه، برخی ارتودنتیست ها برای چسباندن این ابزارهای روی دندان ها از مواد چسبنده حاوی فلوراید استفاده می کنند که به مرور زمان فلوراید خود را آزاد می کنند. اما باید دقت داشته باشید نباید به این راهکار اکتفا کرد و فلوراید لازم را به بقیه سطوح دندان رساند.
پیش ما بیایید
برای مشاوره بیشتر در مورد درمان ارتودنسی، با خط خانم دکتر سمیعی زاده، متخصص ارتودنسی در قزوین تماس بگیرید. مطب رتودنسی خانم دکتر سمعیی زاده، بهترین و مجهزترین کلینیک ارتودنسی قزوین می باشد. پس برای تعیین نویت مشاوره رایگان به ما زنگ بزنید و قرار ملاقات رزرو کنید.
سفارش طراحی و سئو: کلاغ قرمز
1 دیدگاه. ترک جدید
من باردار بودم و برای اینکه نتیجه ی کار خوب باشه، خیلی استرس داشتم. دستتون درد نکنه. چه محیط خوب و آرومی و چه خانم دکتر مهربونی